Autoizolare, prin VOD
Autoizolare, prin VOD

Autoizolare, prin VOD

Autoizolare, prin VOD

mod citire
timp de citire: 7 min

Se spune că oamenii sunt cele mai adaptabile specii de pe planetă. Spre deosebire de majoritatea celorlalte vietăți, oamenii pot trăi în păduri tropicale, deșerturi, munți înalți, chiar și pe gheață.

Pornind de la mersul vertical, confecționarea primelor unelte, modificările organismului, descoperirea focului, creșterea dimensiunii creierului apoi invenția instrumentelor specializate și, în final, capacitatea de a povesti ceva văzut afară cu ajutorul unor picturi în interiorul unei peșteri, constituie parte a evoluției și adaptabilității omului. S-a întâmplat în trecut și se va întâmpla în perioadele următoare, indiferent de factorii externi.

Situația actuală nu va afecta la infinit industriile creative, implicit cinematografia, dar efectul crizei se va resimți o perioadă mai lungă sau mai scurtă, totul depinzând de restricțiile fiecărei țări în parte. Dar până la revenirea la normalitate, omul se adaptează deja la schimbări.

''Teatrul de Operă și balet din Perm [...] permite zilnic câte unui singur spectator, ales prin tragere la sorţi, un privilegiu demn de un împărat: să se bucure – doar el - de un spectacol de operă sau de balet.''

Una dintre cele mai cunoscute companii de operă și balet din Rusia are o soluție inovatoare la interdicțiile adunărilor publice: spectacolele pentru o persoană. Teatrul de Operă și balet din Perm, o companie din orașul Ural, permite zilnic câte unui singur spectator, ales prin tragere la sorţi, un privilegiu demn de un împărat: să se bucure – doar el - de un spectacol de operă sau de balet. O montare fastuoasă pentru un singur om. Este posibil ca această idee să fie implementată și în cazul cinematografelor cu o mențiune: proiecțiile de film nu vor fi realizate doar pentru o persoană ci pentru un număr limitat de spectatori, în funcție de capacitatea sălii. Acesta este un prim pas de adaptare la criză.

O soluție pentru proiecția de filme în sistem de cinema este drive-in-ul chiar dacă nu este posibilă pentru fiecare cinematograf. Pe lângă costurile financiare de multe ori insurmontabile implicate în configurarea uni drive-in (doar echipamentele necesare pentru redarea sunetului in sistem radio FM pot ajunge la sume între 5.000 și 10.000 dolari), există și considerente logistice de luat în considerare: spațiul necesar amplasării panoului, parcare pentru mașini etc.

Autoizolare, prin VOD
Autoizolare, prin VOD

În Florida, SUA, proprietarul Epic Theatres a scos un ecran vechi din depozit, a construit un cadru din țeava din PVC, apoi a atârnat ecranul de-a lungul celui mai mare perete al cinematografului. Ulterior a fost forțat să elimine ecranul din cauza furtunilor dar a găsit o soluție extrem de eficientă: a vopsit în alb peretele exterior al cinematografului. A achiziționat și sistemul de redare a sunetului, iar acum încearcă să implementeze proiectul în alte două cinematografe din Deltona și St. Augustine. Un al doilea pas de adaptare la situația curentă este astfel completat.

Am vorbit de posibilitatea oamenilor de a viziona filme în cinematografe. Dar este important de menționat că vor putea viziona și producții noi, nu doar filme din arhivă. Deci, dacă vorbim de producții de film sau Tv, putem să luăm exemplul Australiei, care a reluat filmările pentru serialul „Vecinii”. Distanțarea socială este bineînțeles adoptată pe platouri iar în timpul filmărilor sunt folosite unghiuri speciale ale camerei pentru a face ca personajele să apară mai apropiate. „Noua normalitate” va permite  zilnic cel mult 100 de persoane în orice zonă de filmare. Vor fi interzise  scenele intime, actorii de sex masculin nu vor purta machiaj și va exista în permanență o asistentă medicală pe platou.

''Netflix, de exemplu, nu numai că și-a dublat numărul de abonați în primul trimestru al anului 2020 dar se bucură și de cote record ale valorii acțiunilor.''

În Rusia toate platformele de VOD (Video on demand) au continuat producțiile de seriale TV în toată această perioadă.  Bineînțeles producțiile au fost adaptate la situația actuală. Actorii au filmat de acasă utilizând fie echipament livrat la domiciliu de către casele de producție, fie propriile camere de filmat sau telefoanele mobile. Scenariile sunt inspirate din realitățile actuale, toți protagoniștii având restricții de a părăsi casele și fiind nevoiți să comunice cu prietenii, colegii de muncă, familiile etc prin video conferințe. Pentru actori nu este un proces simplu. Ei trebuie mai întâi să participe la training-uri online unde învață să folosească echipamentul de sunet și cel video, cum să monteze lumini sau unde și cum să descarce și să salveze toate materialele video și audio care ulterior vor fi folosite la montaj. Pe scurt, actorii sunt în același timp machiori, costumieri, luminiști, regizori de platou, recuziteri, sunetiști, operatori imagine, cameramani și bineînțeles actori. Nu este simplu, dar se adaptează condițiilor.

Acum vine întrebarea clasică: de unde vin banii pentru producții în perioada de criză. Restricțiile  de ședere la domiciliu au adus beneficii pentru unele servicii de online streaming (video on demand). Netflix de exemplu nu numai că și-a dublat numărul de abonați în primul trimestru al anului 2020 dar se bucură și de cote record ale valorii acțiunilor. Cu toate acestea, poate apărea o oarecare perturbare a grilei de programe în toamnă, deoarece filmările sunt întrerupte momentan. Dar după cum am zis mai devreme, se pare că producțiile vor fi reluate cât de curând iar finanțările vor veni din partea celor care nu sunt afectați de crize în perioada actuală.

În altă ordine de idei, producțiile de filme sau seriale de animație vor predomina industria cinematografică în perioada următoare având în vedere faptul că acest gen poate fi creat și realizat chiar de acasă.

Cu siguranță, trăim în prezent o perioadă pe care nu ne-o doream în viețile noastre. Însă, dacă ne raportăm la evenimente din trecut, mai mult sau mai puțin tragice, am învățat un lucru: faptul că noi, oamenii, suntem adaptabili. Prin urmare, închei printr-o notă pozitivă, cu speranță că în final totul va fi bine.

 

 

lasă un comentariu