Acum că milioane dintre noi am dovedit că ne putem face treaba de la distanță, mulți sunt de părere că va deveni tot mai obișnuit ca oamenii să-și împartă timpul de lucru de acasă și de a merge la un birou.
Dar cum va arăta acel birou odată ce vor ajunge acolo?
Într-o economie post-pandemică, este posibil ca doar cele mai mari companii să aibă bugetul pentru a-și menține sediul, în timp ce alte organizații și startupuri fără prea multe resurse financiare ar putea să renunțe la ideea de a avea o locație fizică cu totul.
Alții își pot descentraliza prezența fizică și pot deschide huburi regionale oriunde s-ar afla angajații lor, indiferent dacă sunt într-un sătuc, oraș mediu sau chiar în afara țării.
În timp ce toți ne așteptăm ca lucrul de la distanță să crească considerabil după pandemie, mulți vor dori totuși un loc în care să se conecteze cu alții personal. Spațiile de coworking și comunitatea sunt poziționate în mod unic pentru a umple golul.
Înainte de pandemie, spațiile de coworking erau tipul de birouri cu cea mai rapidă creștere în imobiliare comerciale și în general populate de startup-uri mici și medii, freelenceri, precum și de remote workers.
Este această pandemie moartea spațiilor de coworking?
Noi suntem de părere că NU.
''Dacă pot îndeplini regulile de distanțare fizică și păstrează spațiul igienizat în mod regulat, mulți vor invada aceste spații, pe care nu le-ar fi accesat înainte de pandemie.''
Deși multe spații de coworking au trebuit să își închidă ușile deocamdată, multe au apelat la platforme online pentru a menține conexiunea cu membri săi. Pe măsură ce guvernanții din toată țara au emis închideri ale unor afaceri neesențiale, coworkingruile au trebuit să se adapteze și o parte au și pivotat să ofere gama obișnuită de evenimente, conversații și acces la experți, online. Pentru noi cei de la InnoWork, un focus a fost și extinderea partenerilor și crearea unei rețele de coworkinguri pe care membrii le-ar putea accesa, acest aspect fiind mult mai atractiv pentru cei care trebuie să călătorească în diverse locații.
Dar pentru ca operatorii de coworking să continue să crească, vor trebui să abordeze noi preocupări care au apărut din pandemie, inclusiv practicile de spațiere și curățenie, context în care hot-desking poate nu va mai fi la fel de atractiv. Dacă pot îndeplini regulile de distanțare fizică și păstrează spațiul igienizat în mod regulat, mulți vor invada aceste spații, care nu le-ar fi accesat înainte de pandemie.
“Spațiul va fi afectat chiar din prima zi, vom avea birouri bine distanțate în loc de planul deschis și aglomerat cu care ați fost obișnuiți. Deși am avut și câteva birouri flexibile, foarte probabil vom renunța la acel tip de serviciu, și vom oferi doar birouri fixe din motive de siguranță. În zonele comune, cum ar fi sălile de întâlnire și bucătăriile, așteptați-vă să vedeți mai puține scaune, precum și transparență privind ultima dată când au fost curățate.” Lehel Valics, CEO Gloobus, Partener/Co-fondator InnoWork
Ca și coworking space putem oferi ceea ce birourile tradiționale nu pot fi oferit în ceea ce privește o rețea de sprijin strânsă, chiar și după ce pandemia se reduce.
Cu anumite precauții în vigoare, cu protocoale frecvente de igenizarea a spațiilor, remote workers vor avea mai multe șanse să părăsească birourile de acasă pentru un mediu de lucru care oferă mai mult decât doar spații de birou. Oamenii vor avea întotdeauna nevoie și vor căuta un loc în care să se conecteze, să găsească comunitatea și să își găsească un scop.
Întâlnirile în persoană vor fi rezervate persoanelor pe care dorim să le vedem cu adevărat, iar extinderea rețelelor este rezervată lucrurilor pe care le facem online. Un spațiu comunitar profesional și creativ ar putea reprezenta o atracție uriașă pentru ca oamenii să construiască relații dacă nu intră într-un birou în fiecare zi.
În același timp, suntem conștienți că distanțarea socială va face parte din ADN-ul nostru de acum înainte.
Coworkingul nu este sortit dispariției, ci destinat să se schimbe și să se adapteze la noul normal. Dacă este ceva ce această criză evidențiază puternic, acela este cu siguranță faptul că flexibilitatea este valoroasă pentru orice tip de companie.
Miercuri 3 iunie am redeschis și noi ușile InnoWork după mai bine de 10 săptămâni de pauză.
InnoWork: Strada Romulus Guga 1, Târgu Mureș, Romania / http://www.innowork.eu
lasă un comentariu