Pandemia COVID-19 a fost și va mai fi în continuare o perioadă dificilă pentru întreaga omenire, dar cu toții putem observa cât de mult ne ajută tehnologia să facem față acestei perioade. Aceeași tehnologie este capabilă să revoluționeze domeniul vast al artelor - oferindu-ne ceva ce așteptăm cu nerăbdare după criză.
Pe măsură ce restricțiile sociale și auto izolarea au intrat în vigoare, oamenii au încercat să pastreze legătura cu exteriorul prin intermediul platforme online. De la video-conferințe la jocuri online și live video streaming, oamenii au posibilitatea de a rămâne conectați și pot lua astfel legătura oricând, cu oricine. Și aici nu e vorba doar de cei mai pricepuți în domeniul tehnologiei. Aceste platforme facilitează comunicarea avansată pentru toată lumea.
Aceste noi platforme, complet neviabile și de neconceput până recent, sunt acum la ordinea zilei. Acesta este motivul pentru care aceste aplicații sunt capabile să ne țină pe toți în contact în timpul izolării. Desigur, tehnologia comunicării devenise o parte semnificativă a vieții noastre cu mult înaintea crizei. Dar abia după ce coronavirusul s-a răspândit în întreaga lume, am ajuns sa percepem aceste platforme și aplicații precum “colacele de salvare”.
''Crearea și contemplarea artei reprezintă inima umanității.''
Noi oportunități, noi riscuri
Dar COVID-19 ne-a învățat o altă lecție importantă despre aceste tehnologii. În ciuda tuturor apelurilor de tip video-conferință și a spațiilor de realitate virtuală, încă avem nevoie de lumea reală, nu există nimic ce o poate înlocui. Rămânem conectați cu familia și cu prietenii pentru că nu-i potum vizita, nu pentru că preferam o conferință pe Zoom în favoarea unui weekend petrcut alături de cei dragi.
Aceste tehnologii pot fi folosite pentru a ne apropia de lume, dar în același timp ne pot și distanța. Ne pierdem în livestream-uri și în realitatea virtuală interminabilă. Dar dacă ne permitem să alunecăm în spațiul digital, ajungem să sacrificăm lumea reală. Ne riscăm prezența în societate, inclusiv moștenirea noastră culturală ca oameni pe această mică planetă.
Deci trebuie să folosim aceste platforme drept căi de întoarcere în lume, nu scuze pentru a uita de lume.
Cum ne putem exprima mai bine legătura noastră cu lumea, societatea și moștenirea culturală decât prin artă? Crearea și contemplarea artei reprezintă inima umanității. Este cea mai veche tehnologie de comunicare și încă cea mai bună: capabilă să exprime inefabilul peste granițele limbajului.
Cu toate acestea, lumea artei pare să fie blocată în afara acestor noi platforme. Aceste platforme aduc inovații în toate colțurile lumii. Fiecare industrie este afectată de noile provocări și oportunități pe care le creează aceste tehnologii. Se pare că fiecare industrie a fost nevoită să integreze aceste tehnologii avansate, altfel riscând să fie considerate de domeniul trecutului, depașite.
Este timpul ca lumea artei să facă la fel. Și nu prin înlocuirea vechii lumi a artei cu spații virtuale, ci prin aducerea mai multor oameni în muzee și galerii prin intermediul acestor instrumente virtuale.
Arta augmentativă
La Artivive, ne-am pus întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă am putea lua progresele tehnologice recente și să le combinăm cu arta?
Folosindu-ne de noile platforme și ultimele progrese în domeniul tehnologiei putem revitaliza (și nu înlocui) muzeele de artă, vom aduce trecutul și prezentul în același loc.
Ne-am găsit de multe ori, în fața unui tablou sau al unui obiect de artă într-un muzeu și ne-am fi dorit ca distanța dintre noi și viața secretă a acestuia să se micșoreze, să patrundem în micul univers al pictorului, dar fără pre multe informații rămânem tăcuți ca în fața unui perete gol.
„...în cele mai multe muzee avem ghidurile audio introduse acum mai bine de 70 de ani și au devenit destul de limitate comparativ cu nevoile actuale ale vizitatorilor.”
Ne-am dori ca tabloul să-și spună povestea, să interacționeze cu noi, să ne spună câte ore a petrecut artistul în atelierul lui, pictând acest tablou. Ne-am dori să știm în câte alte locuri din lumea asta a mai fost expus, cât a călătorit până să ajungem noi în fața lui.
Acest sentiment de distanțare și deconectare față de acest domeniu extraordinar al creativității și expresivității prin artă, este resimțit de fiecare dintre noi și se amplifică cu fiecare nouă generație.
Desigur, în cele mai multe muzee avem ghidurile audio, introduse acum mai bine de 70 de ani și au devenit destul de limitate comparativ cu nevoile actuale ale vizitatorilor. Deși introducerea ghidurilor audio în muzee a reprezentat un salt important, astăzi sunt doar voci dezmembrate ale unor relicve dintr-o civilizație pierdută în nisipurile timpului precum apeductele, lampile stradale cu gaz și casetele video VHS.
Desigur, este mai bine sa avem ghidurile audio decât nimic, dar posibilitatea unei interacțiuni, decât să asculți o lecție de istorie, mai bine să privești o pictură care prinde viață, este cu siguranță o experiență mult mai captivantă.
Soluția vine de la telefoanele mobile inteligente, smartphone. Dacă folosim telefoanele mobile să ne teleportăm în viața celor dragi, de ce nu ar fi ele o modalitate de a revoluționa vizita la muzeu?
„Realitatea augmentată poate aduce la viață un tablou, permițându-i să-și spună propria poveste și permițându-vă să vă alăturați conversației.”
Promisiunea unei realități augmentate
Realitatea augmentată este posibilă cu același dispozitiv cu care faceți selfie-uri. Poți să îndrepți camera telefonului către obiectele aflate în lume și să le aduci la viață, precum un magician care dă ființa unei armate de mături. Aceasta este puterea realității augmentate și reprezintă exact ceea ce ghidurile audio nu reușesc să facă - aduc magia în muzeul de artă.
Progresele în realitatea augmentată reprezintă un nou orizont de posibilități. Ceva la fel de omniprezent ca smartphone-urile noastre, poate adăuga noi moduri de a vedea, de a interacționa și de a fi prezenți în lumea noastră. Într-un moment ca acesta, ghidul audio nu ar putea fi niciodată suficient.
Realitatea augmentată poate aduce la viață un tablou, permițându-i să-și spună propria poveste și permițându-vă să vă alăturați conversației. Poate ajuta atât muzeele și artiștii, cât și iubitorii de artă, în același timp. Dacă am putea îmbina realitatea augmentată cu arta, am putea transforma complet experiența de a crea, de a prezenta și de a ne bucura de artă.
Asta face Artivive. Prin parteneriat cu muzee și artiști, îmbină lumea artei cu puterea și inovația realității augmentate.
Artvive în acțiune
Aplicația Artivive transformă smartphone-ul într-un portal, conducând vizitatorii muzeelor într-un univers în care picturile vorbesc, se mișcă și, cel mai important, își spun propria lor poveste.
Muzeul Albertina folosește Artivive pentru a prezenta biografiile artiștilor, istoria operelor lor de artă și procesul picturii lor. Vizitatorii pot acum să intre în tablouri. Sună interesant? Puteți experimenta chiar aici. Instalați aplicația noastră gratuită și scanați picturile - experimentați ce poate face realitatea augmentată pentru a îmbunătăți arta.
Un exemplu din Albertina este opera extraordinară The Kite (1926) a lui Marc Chagall. Când este văzută prin Artivive, aceasta strălucește și se trezește din mahalaua sa, ilustrând detalii nemaivăzute, în timp ce influențele lui Chagall sunt prezentate pe scenă. Prin intermediul ecranului smartphone-ului tău, operele maeștrilor devin obiecte care prind viață.
La Muzeul Belvedere, Artivive dezvăluie scenele din tabloul pe care îl vedeți în fața dumneavoastră. Lumea ascunsă a acestora este adusă la viață într-un mod nemaiîntălnit, o combinație de arheologie sci-fi, în timp real.
''Artiștii folosesc acum aplicația Artivive pentru a-și extinde munca în lumea virtuală.''
Artivive poate aduce toate informațiile relevante din biografia lucrărilor clasice, precum și din istoria artei, asigurându-se că vor continua să-și găsească publicul în viitor. Și vom putea folosi aceeași tehnologie pe măsură ce înaintăm, aducând astfel realitatea augmentată chiar și în procesul de creație.
Artiștii folosesc acum aplicația Artivive pentru a-și extinde munca în lumea virtuală. Alexander Kluge a scos piese cu totul noi, integrând Artivive în spectacolul său. Acesta este un nou mod de a crea artă: unind digitalul și analogul.
Pentru mai multe exemple despre toate proiectele uimitoare ale Artivive, accesați canalul nostru de YouTube și urmăriți cum artiștii și muzeele explorează toate posibilitățile oferite de către noi.
Cu Artivive, durează doar câteva secunde să expuneți toată informația despre o operă de artă, pe cand unui ghid audio i-ar lua câteva minute pentru aceeași prezentare. Utilizatorii pot pătrunde într-o expoziție fără a avea cunoștințe prealabile sau fără să înțeleagă arta pe care urmează să o vadă, realitatea augmentată permițându-le să aprecieze pe deplin opera de artă, oferindu-le cunoștințe și taine despre istoria piesei respective.
Cu o mai bună înțelegere a ceea ce văd, utilizatorii pot merge și mai profund pe calea cunoașterii pe deplin a operei din fața lor. Iar privitorul, muzeul și artistul pot interacționa în interiorul acestui spațiu virtual.
Ne apropie de picturile din trecutul îndepărtat și adaugă o a patra dimensiune noilor opere de artă. Cred că acesta ar putea fi importantul pas de care avea nevoie lumea artei, pe măsură ce avansează în ani.
''Muzeele de artă au suferit mult din cauza trecutului lor. Deși majoritatea curatorilor doresc să facă din muzeul lor un loc pentru toate tipurile de oameni, cel mai greu este să-i atragi pe noii veniți.''
Realitate augmentată și Muzeul de Artă al Viitorului
Realitatea augmentată se dovedește a fi un nou instrument puternic pentru muzee și galerii pentru a actualiza și transforma lumea artei. Este o oportunitate pentru schimbări profunde care sunt necesare de foarte mult timp. În sfârșit, muzeele își pot depăși vechea imagine ca instituții pretențioase pentru oameni selecți. Muzeurile vor putea aduce mai mulți tineri și vizitatori pentru prima dată, creând iubitori de artă care vor continua să trăiască vieți mai bogate și mai profunde.
Muzeele de artă au suferit mult din cauza trecutului lor. Deși majoritatea curatorilor doresc să facă din muzeul lor un loc pentru toate tipurile de oameni, cel mai greu este să-i atragi pe noii veniți. Cu cât așteaptă să își schimbe imaginea, cu atât mai mulți tineri vor crește si vor considera că arta nu este tocmai pentru ei și cu atât mai mulți membri ai comunității vor continua să se simtă excluși. Însă nu putem lăsa acest lucru să se întâmple, deoarece arta este pentru toți.
Ținând cont de situația în care ne aflăm, putem spune că acesta este momentul oportun unei schimbari majore.
''Prima provocare este readucerea iubitorilor de artă din comunitatea locală.''
Pandemia COVID-19 a închis toate spațiile publice pe care obișnuiam să le frecventăm, în special muzeele de artă. O parte din responsabilitatea tuturor este de a limita răspândirea virusului, ceea ce înseamnă, de obicei, închiderea ușilor și așteptarea trecerii pandemiei.
Dar va veni un moment în care ușile se vor deschide din nou.
Prima provocare este readucerea iubitorilor de artă din comunitatea locală. Probabil aceștia au văzut deja colecțiile respective și consideră ca nu mai au un motiv de întoarcere la muzeu. Realitatea augmentată este însă o modalitate excelentă de a revitaliza operele de artă, precum și de a introduce piese noi. Este o oportunitate de a-i readuce pe oameni în muzee și de a le aduce aminte de dorința lor de a aprecia arta.
„Comunitatea locală este deosebit de importantă, întrucât turismul, o sursă foarte importantă a vizitatorilor muzeului, va avea nevoie de mult timp pentru a se recupera în totalitate.”
Dar realitatea augmentată poate aduce și pe acei membrii ai comunității locale despre care am vorbit anterior, cei care cred că arta nu este pentru ei. Va fi o noutate pentru ei la început, dar de îndată ce oamenii vor experimenta muzeul în acest mod nou, va fi ceva mult mai profund decât atât. Va fi poarta lor către artă.
Comunitatea locală este deosebit de importantă, întrucât turismul, o sursă foarte importantă a vizitatorilor muzeului, va avea nevoie de mult timp pentru a se recupera în totalitate. Chiar și după ce viața revine la ceva asemănător cu normalul, turiștii nu se vor întoarce prea curând in muzee. Riscurile călătoriilor cu avionul și expunerea în locuri noi vor determina probabil mulți turiști să nu vină la muzee de artă petnru mult timp. Între timp, călătoriile internaționale de orice tip probabil vor fi limitate mult timp de acum încolo, probabil până când vom găsi un vaccin.
Asta înseamnă că muzeele nu se pot baza pe turiștii care vin în orașul lor în viitorul apropiat. Trebuie să apeleze la comunitatea locală și să le ofere un motiv să se întoarcă sau chiar să vină pentru prima dată. Cred că realitatea augmentată poate fi cheia campaniei respective.
De asemenea, nu numai că este cel mai promițător mod de a actualiza muzeele de artă, ci este și cel mai ușor de integrat.
''Astăzi, Degas ar putea vorbi despre obsesia artistului asupra desenării balerinelor. Mâine, Degas ar putea vorbi despre dezvoltarea tehnicii artistului.”
Realitatea realității augmentate
Realitatea augmentată nu necesită echipamente speciale sau upgrade-uri majore și costisitoare. Aproape oricine intră pe ușa muzeului are deja echipamentul necesar în buzunar. Tot ce trebuie muzeul să facă este să îndemne vizitatorii să utilizeze aplicația gratuită Artivive.
Expozițiile nu trebuie să fie mutate sau reimaginate complet pentru ca realitatea augmentată să funcționeze. Poate fi introdusă în paralel cu ceea ce există deja, adăugând noi profunzimi și dimensiuni în colecția în care deja a investit muzeul.
Odată puse în aplicare, experiențele de realitate augmentată pot fi ușor schimbate. Astăzi, Degas ar putea vorbi despre obsesia artistului asupra desenării balerinelor. Mâine, Degas ar putea vorbi despre dezvoltarea tehnicii artistului. Două experiențe diferite, dar aceeași pictură.
Conținutul este, de asemenea, ușor de extins și actualizat cu informații noi sau adaptat pentru a face conexiuni cu o expoziție expusă în cealaltă parte a muzeului.
„Obiectele si suvenirurile pot conține acum imagini care interacționează cu Artivive, adăugând astfel mai multă valoare produselor.”
Mai mult, comunitățile pot participa la conținut. Realitatea augmentată face posibilă o discuție pe termen lung despre artă între mii de vizitatori, cu comentarii și gânduri, chiar glume, toate adăugate în experiență. Acest lucru permite comunității să se alăture muzeului în prezentare, participând la acest proces - oferindu-le un sentiment de proprietate și mândrie.
Aceste interacțiuni ajută muzeele să înțeleagă mai clar modul în care comunitățile lor reacționează la operele de artă. Aceste date pot fi utilizate pentru a aduce artă care este mai relevantă și dorită de către vizitatori și poate evidenția noi modalități de utilizare a tehnologiei.
Și, desigur, nu putem ignora oportunitățile pe care le poate aduce realitatea augmentată magazinelor de suveniruri. Obiectele si suvenirurile pot conține acum imagini care interacționează cu Artivive, adăugând astfel mai multă valoare produselor. Cu cât se vând mai multe mărfuri la magazinul de suveniruri, cu atât muzeul este mai câștigat.
„Realitatea augmentată este o modalitate facilă de a aduce muzeul de artă în secolul XXI.”
Dar poate cea mai importantă parte a realității augmentate este că nu înlocuiește muzeul ca o zonă comună pe care o împărtășim cu toții. O mare parte din inovația tehnologică a ultimului deceniu a dus la faptul că oamenii rămân mai des acasă, cu mult înainte de începerea pandemiei. Streamingul video, rețelele de socializare, jocurile online, spațiile de lucru digitale și serviciile de planificare a mesei fac ca părăsirea casei să fie aproape inutilă. Acest lucru e ok in carantină. Dar așa va fi pentru tot restul vieții noastre?
Avem nevoie de aceste noi tehnologii care să ne readucă în spațiile publice, nu să ne țină acasă. Tururile virtuale din Capela Sixtină și Luvru sunt minunate pentru cei care nu le pot vizita, dar nu pot înlocui vizitarea propriu-zisă.
Realitatea augmentată ne încurajează să ne ridicăm de pe canapea și să ne cufundăm în lume. Pentru a folosi realitatea augmentată la un muzeu de artă, trebuie mers la muzeul de artă. Nu este pasiv sau liniștitor. Este cât se poate de activ.
Realitatea augmentată este o modalitate facilă de a aduce muzeul de artă în secolul XXI. Și muzeele de artă trebuie să se schimbe pentru a putea supraviețui și crește. Acesta este momentul, iar tehnologia necesară este sub nasul nostru.
„Această abilitate de a crea legături mai puternice între spectator și opera de artă elimină concepția prin care se spune că arta este elitistă.”
Importanța readucerii artei in viețile noastre
Cu toții căutăm frumusețea, stimularea și sensul pe care numai arta ni le poate oferi. Arta se confruntă cu mari probleme și ne permite să ne uităm la lume în moduri total diferite. Ne apropie, și nu doar de oamenii care ne însoțesc la muzeu sau de artistul care a pictat tabloul. Arta ne aduce de fapt mai aproape de umanitate în ansamblu.
Și sunt atât de mândru că Artivive este ceva care aduce arta în viața oamenilor. Utilizatorii sunt capabili să înțeleagă și să facă legătura emoțională cu lucrările de artă într-un mod mai profund utilizând realitatea augmentată.
Această abilitate de a crea legături mai puternice între spectator și opera de artă elimină concepția prin care se spune că arta este elitistă. Arta nu poate fi niciodată elitistă, întrucât se bazează pe un lucru pe care fiecare persoană îl împărtășește indiferent de cine este, ce educație a primit, de ce lupte a avut parte, sau cu ce provocări are de înfruntat. Arta este despre umanitatea noastră și cu toții participăm în mod egal.
„...avem nevoie de un nou tip de experiență muzeală și avem nevoie de artă nouă.”
De aceea cred că nu există o modalitate mai bună de a reveni din această pandemie decât de a îmbrățișa arta. Arta afirmă viața și cu toții am avea nevoie de aceste lucruri. Vrem să facem parte din noul peisaj al artei prin deschiderea unui nou mod de vedea arta propriu-zisă.
Asta înseamnă că avem nevoie de un nou tip de experiență muzeală și avem nevoie de artă nouă. Din fericire, creatorii și artiștii ajung mereu la galeriile și muzeele din comunitatea lor. Vor să-și împărtășească munca cu lumea și vor să aibă acces la toate noile modalități de a o face. Iar Artivive vrea să-i ajute să obțină acces la toate acestea, făcându-le cunoștință cu realitatea augmentată.
Astfel, Artivive organizează apeluri deschise pentru conținut cu mai multe instituții din întreaga lume. Mereu sunt uimit de câte depuneri și aplicații primim – în ziua de azi nu lipsește nici talentul și nici vocile demne de ascultat.
„Lucrăm din greu pentru a conecta oamenii la această frontieră și de a ne juca rolul în a menține arta în viață, în acest secol și desigur, pe viitor.”
Arta de mâine în muzeul secolului XXI
Odată cu creșterea numărului de obiecte de artă care pot utiliza realitatea augmentată, lumea artei pășește în viitor. Acesta este un viitor în care vizitatorii pot interacționa cu operele de artă, unde artiștii își pot extinde munca într-un spațiu digital nelimitat, unde muzeele pot aduce marii clasici în culori vii, pline de viață.
Artivive creează condițiile pentru ca aceste lucruri să fie reale, folosind una dintre cele mai des întălnite forme de tehnologie - smartphone-ul. Lucrăm din greu pentru a conecta oamenii la această frontieră și de a ne juca rolul în a menține arta în viață, în acest secol și desigur, pe viitor.
Este un moment extrem captivant pentru artă. Și putem spune că așteptăm acest moment cu sufletul la gură. Dar va fi nevoie de toți și de voința tuturor ca să ne putem reuni. Artiștii, galeriștii, curatorii și iubitorii de artă, cu toții vor avea un rol de jucat în conturarea erei viitoare.
Vrei să ni te alături in conturarea viitorul artei? Înregistrați-vă aici pentru a participa la următorul atelier online și pentru a începe să utilizezi realitatea augmentată.
lasă un comentariu