Săptămâna trecută studenții Departamentului de Comunicare și Relații Publice de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj au organizat pentru a opta oară ISCC, adică International Student's Conference on Communication.
Scopul conferinței a fost să aducă la aceeași masă experți în domeniu și să pună pe tapet tendințe și provocări ale industriei de Marketing și Comunicare.
Anul acesta, în 2020, conferința însăși a trebuit să se reinventeze. Criza COVID-19 i-a obligat, practic, pe organizatori să mute întregul eveniment în spațiul virtual: keynote speechuri, panel-uri de discuție, networking, toate acestea au fost găzduite de Zoom, Facebook Live sau alte modalități tehnice.
Agenda conferinței a inclus și un panel de discuție cu mai mulți practicieni din industrie din Cluj.
Tema a fost simplă: provocările din marketing și comunicare, iar actorii discuției au fost cinci experți în domeniu:
- Anca Rarău, Managing Partner Brandocracy și Ambasador IAA
- Ioana Dragonici-Cicală, Marketing Manager în Salice, România
- Oana Moldovan, Marketing Specialist în compania Beck et al. Service Romania
- Valentin Bolboacă, Manager al agenției Klain
- Victor Gavronschi, Senior Partner în agenția Loopaa
Pentru mine a fost o mare plăcere să fiu moderatorul discuției, mai ales că mă număr printre absolvenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, așa că legătura mea afectivă cu instituția e clară.
Cei cinci invitați au răspuns la întrebările studenților și au împărtășit experiențele sau opreliștile de care s-au împiedicat în cele trei luni de criză COVID. Au vorbit despre clienți, briefuri, relația cu angajații sau industrii puse la încercare în ultima vreme.
Iată mai jos câteva dintre ideile pe care le-am notat în timpul discuției:
Clientul știe cine e grupul țintă, dar nu s-a gândit în detaliu la acest lucru. Atunci el trebuie puțin descusut dacă îți dorești să afli răspunsurile la întrebări, a spus Victor Gavronschi în timp ce vorbeam despre brief-uri și modul în care ar trebui să gestionăm relația cu cei pe care-i servim în industrie.
Este foarte important să nu încetezi să comunici în perioadele de criză. Prezența online este necesară, a accentuat Ioana Dragonici Cicală cu referire la modul în care ar trebui să ne adaptăm în perioadele de criză.
Cei cinci invitați au vorbit și despre avantajele lockdown-ului din ultimele luni:
Perioada pandemiei a fost benefică pentru reîmprospătarea multor branduri, a atras atenția Anca Rarău.
Discuția a fost atât de vie și plină de ritm încât pe mine, ca moderator, aproape că m-a durut sufletul când a trebuit să spun: time is up.
A trecut rapid o oră de dezbateri, iar dinamica s-a datorat, într-o mare măsură diferențelor de perspectivă pe care invitații le-au avut:
- un specialist în branding, Anca
- doi oameni de publicitate, Valentin și Victor
- doi marketing manageri din industrii diferite precum Ioana și Oana.
Totuși, pe cât de diferite au fost abordările pe atât de clar s-au conturat mesajele comune.
Lecția crizei a fost învățată, a spus Anca Rarău, iar mesajul ei a fost susținut de Valentin Bolboacă, Oana Moldovan și, practic, toți participanții la discuție.
Iată cinci verbe pe care mi le-am notat la finalul discuției:
- Adaptează-te
- Caută
- Relaționează
- Apleacă urechea mai mult la nevoie clientului
- Nu există scuze să nu faci marketing, indiferent de vremuri
Urmărește întreaga discuție în video-ul de mai jos:
lasă un comentariu