Să presupunem că într-o zi va trebui să transferați niște bani dintr-unul din conturile dvs. într-un mod cât mai rapid, evident cu costuri reduse sau chiar și fără costuri și, desigur, în deplină siguranță. Da, sunt deja disponibile mai multe soluții și modalități de a transfera bani, însă toate acestea au avantajele și dezavantajele lor. Dar imaginați-vă cum ar fi dacă într-o zi vă veți putea deschide un cont la Banca Națională a României și să transferați instantaneu niște bani în contul altcuiva, într-o monedă națională digitală, sau într-un alt cont care a fost de asemenea deschis fie la aceeași Bancă Națională a României, fie la altă bancă comercială de pe piață. Da, desigur, euro, dolarul și leul ar fi, de asemenea, opțiuni disponibile, dar în locul acestora, probabil ați prefera sa alegeți o monedă națională digitală, deoarece transferul s-ar întâmpla instantaneu în cel mai sigur mod posibil, deoarece contul dvs. ar fi deschis la o bancă centrală.
Dacă considerați că acesta este doar un exercițiu de imaginație, atunci s-ar putea să vă înșelați. Un sondaj recent al Băncii Reglementelor Internaționale (BIS) a indicat că 80% dintre băncile centrale sunt deja implicate în anumite lucrări legate de emiterea unei monede digitale a băncii centrale, pe scurt CBDC. 40% dintre băncile centrale au progresat de la cercetări conceptuale la experimente sau chiar dovezi ale conceptelor. Alțe 10% au dezvoltat proiecte-pilot, iar 10% dintre băncile centrale declară că probabil vor emite un CBDC în termen scurt, și 20% în termen mediu.
Chiar în această lună, șase bănci centrale majore, inclusiv Rezerva Federală SUA, Banca Centrală Europeană, Banca Angliei și Banca Japoniei au emis un raport comun intitulat „Central Bank Digital Currencies: Foundational Principles and Core Features”. Așadar, ei chiar sunt serioși în această privință și nu este un vis atât de îndepărtat.
Dar, există un nou tip de monedă pe piață…
… și tind să cred că toată lumea a auzit de Bitcoin sau de alte monede digitale. Grupul Celor 30 - este un organism internațional de finanțatori și academicieni - care a publicat anul acesta un draft privind moneda digitală a băncii centrale. Ei subliniază că, în prezent, avem un sistem pe două niveluri. Publicul are conturi digitale la băncile comerciale și poate efectua plăți cu aceste conturi digitale scriind cecuri sau retrăgând numerar. Iar apoi băncile comerciale au conturi la banca centrală. Și atunci când efectuăm o plată, există un frontend în care este inițiată plata și apoi există un backend în care plata este finalizată, deoarece băncile comerciale interacționează cu banca centrală.
Depozitele bancare comerciale nu sunt datorii ale băncii centrale, ci sunt bani privați. Dar banca centrală face posibilul pentru a ne asigura că trebuie să avem încredere în acești bani privați.
O monedă digitală a băncii centrale ar fi atunci un al treilea tip de bani ai băncii centrale. Acesta ar oferi același nivel de siguranță pe care ni-l oferă banii cash și comfortul de a efectua plăți mult mai rapide. Am putea avea un cont de depozit la banca centrală, cum ar fi Banca Națională a României. S-ar putea chiar să putem câștiga dobânzi cu contul nostru de economii de la banca centrală. Această monedă digitală a băncii centrale ar putea fi bazată pe conturi alocate pe baza identității noastre. Astfel, plățile sunt transferate dintr-un cont în altul. Sau ar exista posibilitatea utilizării unor token-uri, similar cu criptomonedele precum Bitcoin.
Ce anume motivează băncile centrale să ia în considerare monedele digitale ale băncii centrale?
Acest raport comun al celor șase bănci centrale a evidențiat mai multe aspecte. Mai întâi ar fi accesul permanent la banii băncii centrale. Există anumite zone din lume în care este mai puțin capital disponibil. O a doua motivație este rezistența. Numerarul este un sistem eficient de plată ca rezervă la metodele electronice. Dar dacă există mai puțini bani, atunci o monedă digitală a băncii centrale ar putea fi un alt sistem de rezervă. Un al treilea motiv este creșterea diversității plăților. Monedele digitale ale băncii centrale ar putea încuraja, de asemenea, incluziunea financiară, în special pe piețele emergente, unde o mulțime de persoane nu au conturi bancare.
Monedele digitale ale băncii centrale ar putea îmbunătăți plățile internationale. Un sondaj recent al BIS a constatat că, în eșantionul a 112 țări, costul mediu pentru trimiterea a 200 USD peste graniță a fost de aproximativ 10%. Este un cost extrem de ridicat.
Un alt motiv ar fi facilitarea transferurilor fiscale, și anume banii folosiți pentru a ajuta la combaterea declinului economic cauzat de pandemia Covid-19. De asemenea ar fi capacitatea guvernelor de a transfera rapid fonduri către public și întreprinderi, în cazul unei alte crize. Acesta ar putea fi un mod eficient de a face acest lucru.
Și, în cele din urmă, existența monedelor digitale ale băncii centrale ar putea facilita mai multe tranzacții. Acest lucru ar putea duce la creșterea comerțului și, în cele din urmă, la un nivel de producție mai ridicat și la o creștere mai rapidă a economiei.
Dar, în mod evident, există unele riscuri…
... legate de monedele digitale ale băncii centrale, iar primul risc este securitatea. Dacă există o monedă digitală a băncii centrale, aceasta trebuie să fie sigură. Iar dacă este un token digital, atunci unul dintre riscurile acestor token-uri digitale, cum ar fi Bitcoin, apare dacă cineva pierde acel private key sau dacă altcineva găsește key-ul și poate fura tot. Sau dacă sistemul în sine este atacat și există vulnerabilități; așadar, ar putea dura ceva timp până se va găsi o soluție care să garanteze siguranța acestui sistem, astfel încât persoanele fizice și companiile să se simtă în siguranță.
Un al doilea risc este că ar putea exista bank run-uri spre băncile centrale. Dacă puteți obține un cont la o bancă centrală și simțiți că este mai sigur decât o bancă comercială și există un anumit tip de criză economică, banii ar putea migra către banca centrală și ar putea conduce la bank runs în sectorul băncilor comerciale.
Exista un studiu în care s-a calculat ce s-ar întampla dacă băncile centrale ar plăti dobânzi pentru moneda digitală a băncii centrale, care ar face ca costul finanțării băncilor să fie mai mare. Ar trebui să plătească mai mult în depozite, deoarece băncile comerciale ar fi văzute ca fiind mai riscante în comparație cu moneda digitală a băncii centrale.
Un al patrulea risc este pierderea anonimatului. Există anonimat în momentul în care se plătește cu numerar. Mi-a scris un ascultător despre moneda digitală pe care o ia în considerare banca centrală a Chinei. În sistemul lor în mod clar nu există anonimat, dar există un fel de anonimat parțial... În speță, se pare că doar guvernul și banca centrală vor ști cine efectuează tranzacțiile. Procedând astfel, ar putea aproba potențialele tranzacții ilicite, înțelegeri geopolitice dubioase, și ar fi singurii care știu, deoarece totul a fost realizat în moneda digitală a băncii lor centrale.
Un al cincilea risc este inflația. Băncile centrale au puterea de a crea o sumă nelimitată de bani. Momentan, fac acest lucru cumpărând active, cum ar fi obligațiunile de trezorerie, și apoi creează mai multe rezerve care sunt transferate băncilor comerciale. Dar cum ar fi dacă băncile centrale ar putea crea bani digitali și îi vor da persoanelor fizice și gospodăriilor, sau dacă guvernul federal ar putea instrui banca centrală să facă acest lucru? Suma de bani care ar intra efectiv în economie ar fi uriașă.
Aceasta este temerea…
...pe care a avut-o Raoul Pal, fondatorul Real Vision. Am urmărit un videoclip de-al său, săptămâna trecută, intitulat „The Bitcoin Life Raft: The End of Monetary and Fiscal Policy as we Know it”. Preocuparea sa este că aceste monede digitale ale băncii centrale vor face mai ușoară efectuarea plăților instantanee de tip peer-to-peer. Desigur, există siguranță, dar el consideră că această abilitate de a crea o sumă nelimitată și de a o folosi pentru politicile monetare și fiscale reprezintă un risc uriaș. De aceea, el crede că Bitcoin va fi un adevărat depozit de valori, deoarece există o cantitate finită de Bitcoin. El crede că deficitul de Bitcoin ar putea duce la creșteri semnificative ale prețurilor din cauza riscului de inflație al monedelor digitale ale băncii centrale.
De când au început să dezvolte aceste monede digitale, putem spune că băncile centrale au dezvoltat anumite principii fundamentale. Primul principiu este să nu se compromită stabilitatea monetară sau financiară prin emiterea monedei digitale a băncii centrale. „Nu faceți rău”, scriau ei. Așadar, sunt foarte precauți să nu se ajungă la anumite consecințe neintenționate, precum inflația, atunci când se gândesc să introducă această monedă. Responsabilitatea băncii centrale este de a menține valoarea monedei, astfel încât să nu avem o inflație rampantă. Reprezintă un risc, dar vor să se asigure că o fac într-un mod în care nu se va ajunge la acest lucru. Vor ca moneda digitală să coexiste și să completeze formele de bani existente. Deci, nu este o concurență uriașă pentru banii băncii private, astfel încât să nu existe acele bank runs cu scopul de a depune bani la banca centrală și de a nu mai folosi băncile private.
Un al treilea principiu este că vor să promoveze inovația și eficiența. Ei ar prefera să nu fie jucătorul dominant. Sunt îngrijorați de impactul adus asupra altor metode de plată private. Tocmai din această cauză este atât de dificil, deoarece băncile centrale sunt niște giganți, au capacitatea de a crea sume nelimitate de bani și au avantaje în comparație cu sectorul privat, și nu doresc să încetinească inovația, concurența și eficiența.
Autoritatea
Un aspect important care lipsește băncilor centrale este că nu au încă autoritatea de a emite valute digitale ale băncii centrale. Acest sondaj al BIS a constatat că aproximativ o treime din băncile centrale cred că nu au autoritatea de a emite o monedă digitală. 40% nu sunt siguri. Deci, doar aproximativ 30% sunt optimiști / încrezători că au de fapt autoritatea de a face acest lucru, deci ar trebui să existe unele modificări de reglementare potențiale pentru a permite acest lucru. Și asta este de așteptat, deoarece majoritatea mandatelor au fost date de către banca centrală înainte de apariția monedelor digitale.
Mă aștept ca în următorii ani băncile centrale vor emite valute digitale, deoarece există atât de multe avantaje. Și de aceea este încă prezentă criptomoneda, și se vorbește despre stablecoins – și anume token-uri digitale care sunt susținute de un coș de valute - care, de asemenea, ar putea apărea oricând. Stablecoin-uri susținute de băncile centrale ale lumii. Încă nu știm.
Multe bănci centrale consideră că ar exista mai multă flexibilitate dacă fiecare bancă ar avea propria sa monedă digitală. Dar dacă acest lucru ar deveni extrem de popular – să zicem că moneda digitală a Rezervei Federale ar deveni extrem de populară, astfel că oamenii din străinătate vor vrea acces la ea, ar putea face mai dificilă desfășurarea politicii monetare de către Rezerva Federală ... La fel cum este destul de dificil chiar acum, pentru că există atât de mulți dolari deținuți în străinătate și atât de multe împrumuturi în dolari care au fost făcute peste hotare.
Concluzie
În cele din urmă, cred că monedele digitale emise de băncile centrale sunt favorabile pentru monedele digitale private existente deja – precum Bitcoin, Ethereum și altele – iar din cauza faptului că acestea sunt "în ediție limitată", tind să cred ca vor fi și mai ușor acceptate.
Băncile centrale din sondajul lor au constatat că majoritatea oamenilor nu folosesc monede digitale pentru a efectua plăți. Nu folosesc Bitcoin sau Ethereum pentru asta. Le folosesc drept depozite de valori. Există posibilitatea ca băncile centrale să creeze acea metodă de plată, stabilă și sigură, care va fi ușor de utilizat și care să ne permită sa trimitem bani altora, fără să suportam costuri uriașe. Acest lucru va duce cu siguranță la o concurență cu sectorul privat, iar aceste probleme concurențiale și aceste riscuri despre care am vorbit, precum riscul de inflație, trebuie gestionate corect.
Inflația apare atunci când sunt creați prea mulți bani, dar există și un aspect comportamental. Dacă oamenii cred că vor fi creați prea mulți bani, atunci își schimbă comportamentul. Încep să acumuleze, încep să se aștepte ca prețurile să crească și să se aștepte la o compensație mai mare pentru serviciile lor. Așadar, nu este doar aspectul creării de bani, ci aspectul credinței, ancorarea inflației; dacă monedele digitale ale băncii centrale elimină efectul de ancorare, atunci am putea vedea de fapt inflația, motiv pentru care cred că toți investitorii ar trebui să aibă active care să protejeze împotriva inflației. Poate niște iBonds, dacă sunteți în obligațiunile din indexul inflației din SUA. Sau aur. Proprietăți imobiliare. Și să aibă o oarecare diversitate monetară, inclusiv în aur și criptomonede.
lasă un comentariu