Să oprim tirania obișnuinței
Să oprim tirania obișnuinței

Să oprim tirania obișnuinței

Să oprim tirania obișnuinței

mod citire
timp de citire: 3 min

Oamenii nu sunt în general predispuși să devieze radical de la rutina lor zilnică. Dar fantezia recentă de a „optimiza” o viață - pentru performanțe de vârf, productivitate, eficiență - a creat o industrie care încearcă să facă acceptabile cele mai îngrozitoare vieți. Jordan Peterson poruncește sufletelor masculine să-și facă paturile de ani buni. ”The Four-Hour Workweek”, „The Power of Habit” și „Atomic Habits” îndeamnă cititorii să automatizeze anumite comportamente pentru a le putea menține în parametri normali.

Dar COVID-19 sugerează că Peterson (sau orice alt martinet care predică obiceiurile oamenilor) nu este un lider bun pentru aceste vremuri. În schimb, luați-l în considerare pe Albert Camus, care, în The Plague, învinovățește eliminarea unui întreg oraș fictiv algerian de o epidemie asupra unui singur lucru: consistența. „Adevărul este”, scrie Camus despre orașul portuar, „toată lumea se plictisește și se dedică cultivării obiceiurilor”. Orășenii legați de obiceiuri nu au imaginație. Le ia mult prea mult timp să conștientizeze că moartea e la un pas distanță și că a trecut vremea să nu mai ia mașina, să muncească pentru bani, să joace bowling și să meargă la filme.

Să oprim tirania obișnuinței
Să oprim tirania obișnuinței

Poate, ca pe vremea lui Camus, va fi nevoie de spectrul dublu al autocrației și al bolilor pentru a ne face să ascultăm de bunul simț, de imaginațiile noastre, de excentricitățile noastre - și nu de obiceiurile noastre. O abordare mai extinsă și mai curajoasă a existenței de zi cu zi este acum crucială, astfel încât să nu ne încadrăm în tiraniile de tipul Trump, în ortodoxie și în comportamente devastatoare din punct de vedere al mediului (inclusiv preferatele noastre: conducerea mașinilor, consumul de carne, arderea energiei electrice).

Această perioadă actuală de ciumă ar putea vedea un angajament reîncărcat față de o viziune asupra lumii care este foarte apropiată de adevăr, și prin care se recunoaște că avem o foarte scurtă perioadă de timp de trăit pe Pământ, Ceasul Doomsday fiind la un minut de la miezul nopții, iar posibilitatea de a trăi liniștit și în tihnă va necesita mult mai mult decăt credem. Fără obiceiuri!

 

Aceast articol face parte dintr-o serie de informații legate de Coronavirus (COVID-19) și impactul acestuia asupra afacerilor, și a fost preluat cu acordul Sydney Business Review.

lasă un comentariu