Budismul și Odiseea Digitală
Budismul și Odiseea Digitală

Budismul și Odiseea Digitală

Budismul și Odiseea Digitală

reading mode
reading time: 14 min

Budismul s-a născut în nord-estul Indiei, sub un smochin uriaș, sub care – se spune - printul Sidharta a avut revelația că putem atinge armonia cu lumea exterioară, în permanentă schimbare, prin redefinirea valorilor și a unui alt mod de a trăi în lumea noastră launtrică. Adică prin transformare.

Dacă am încerca să rezumăm Budismul (învățăturile) în câteva propoziții, adevarate și azi, ele ar fi:

Totul se schimbă (adevărurile). Îmbrățișati schimbarea prin transformarea voastră și a lucrurilor asupra cărora aveți control (calea). Reflectați (meditați) asupra deciziilor pentru a atinge fericirea deplină (nirvana). Șirul deciziilor (Karma) va decide viitoarea voastră libertate de acțiune și care din opțiunile pentru viitor vă rămân deschise.

Schimbare – a face lucrurile diferit, o modificare de comportament
Budismul și Odiseea Digitală

Unii, dintre cei care aleg Budismul, îl îmbrățișează ca pe o filosofie aplicată. O filosofie în care „a trăi” este sinonim cu „a te transforma”, o abordare holistică a vieții, bazată pe compasiune și respect. Practicându-l consecvent, devin eroi în ochii oamenilor obișnuiți care le recunosc astfel eforturile de a se transforma în ființe mai bune.

Alții, pentru care a trăi presupune un șir mult prea complicat de alegeri, îmbrățișează Budismul pentru că le face viața mai simplă, mai ușor de gestionat. Pentru ei, Budismul devine un punct fix, o religie, un reper stabil într-o lume în permanentă schimbare, reper la care se întorc indiferent de natura alegerii pe care viața le-o pune în cale. Dar și acestia devin eroi în ochii oamenilor obișnuiți, pentru eforturile de a trăi prin și pentru ceea ce cred.

Pentru noi, ceilalți, există cel puțin un mesaj important. Și anume că eroii nu se nasc. Ei devin.

Dovada este în miturile din toate culturile care au consemnat – în moduri aproape identice – povestea transformării omului obișnuit în erou. Odiseea Eroului. Tiparul, identificat de Joseph Campbel, este întâlnit peste tot. În mitologia antică (Mitul lui Tezeu, Odiseea), în literatură (Stăpânul Inelelor, Vrajitorul din Oz, Alice în Țara Minunilor), sau film (Războiul Stelelor, Matrix, Regele Leu). Și se pare că majoritatea filmelor clasice, lansate de Hollywood, au fost făcute după scenarii care au ca model Odiseea Eroului.

"Fiecare provocare este o alegere între bine și rău, între valorile sacre, eterne și cele triviale..."

Odiseea începe întotdeauna cu omul obișnuit în lumea cunoscută. Singur, sau îndemnat de un mentor, acesta pleacă să exploreze o lume nouă, necunoscută, care îl va supune la o mulțime de încercări. Fiecare provocare este o alegere între bine și rău, între valorile sacre, eterne (dragoste, prietenie, adevăr, dreptate...) și cele triviale, temporare (bogăție, bunăvoința unora sau poziție socială...). Fiecare provocare depășită îl transformă într-un om mai bun, îl apropie de statutul de erou.

Învingător, se întoarce ca model exemplar în lumea din care a plecat, cu puterea de a o schimba într-o lume mai înțeleaptă, mai dreaptă, mai frumoasă, un loc mai bun de trăit.

Transformare – un nou mod de a fi, o modificare a valorilor
Budismul si Odiseea Digitala

Astăzi nu mai trebuie să plecăm din lumea cunoscută pentru a explora o lume nouă. Lumea cunoscută pleacă dintre noi. Lumea în care ne-am născut nu mai există de mult, lumea în care trăim se schimbă în fiecare zi, iar lumea din viitor este o mare necunoscută.

Trăim ceea ce, în termeni mai academici, se numește a patra revoluție industrială, revoluția sistemelor autonome: viteza de transmisie a datelor se dublează la fiecare 9 luni, capacitatea de stocare a lor se dublează la fiecare 12 luni, puterea de procesare a datelor și performanța aplicațiilor de inteligență artificială se dubleaza la fiecare 18 luni. Nu numai că modul în care sunt produse, distribuite și consumate bunurile se schimbă fundamental, dar și natura umană pare să se schimbe fundamental: 6 din 10 oameni sunt conectați la internet, 90% din informațiile existente în lume au fost produse în ultimii doi ani, 90% din toți oamenii de știință din lume sunt încă în viață, comunicăm aproape instantaneu cu oricine de pe planetă, purtăm în buzunar un telefon inteligent în care păstrăm toate cărțile, scrisorile, fotografiile, conversațiile și al cărui procesor este de peste 3000 de ori mai puternic decât cel folosit pentru a pune primul om pe lună.

"Oamenii și organizațiile fac eforturi uriașe pentru a se adapta la realitatea în permenentă schimbare... Ne „adaptăm” la noua realitate."

Oamenii și organizațiile fac eforturi uriașe pentru a se adapta la realitatea în permenentă schimbare: facem cumpărături cu telefonul, ne proiectăm filmele pe ecran de pe telefon, ne conectăm la locul de muncă prin computer, ne cumpărăm vacanțele, biletele de călătorie, rezervările la hotel, electronic. Ne „adaptăm” la noua realitate. De fapt întreaga lume se află într-un proces de adaptare la oportunitățile oferite de noile tehnologii. Întreaga lume se află într-o continuă „Transformare Digitală”.

Partea mai puțin frumoasă este că noua lume este dominată de câțiva giganți care, exact ca și în mituri, sunt impredictibili și greu de controlat. Google realizează 90% din căutarile pe net, Facebook și Google au 50% din publicitatea online, Amazon și Alibaba au 70% din vânzările online....Și gigantii acestei lumi controlează nu numai internetul, controlează și economia și, din ce în ce mai mult, viețile noastre.

Cercetătorii vorbesc despre capitalismul comportamental și de supraveghere,  guvernele discută despre noua ordine mondială și Marea Resetare iar noi trăim, muncim și comunicăm din ce în ce mai mult „on-line”.

Prin limitele impuse interacțiunii fizice, criza medicală (Coronavirus) a trezit brusc la noua realitate și pe cei care încercau să reziste schimbărilor. Granița dintre lumea fizică și cea digitală a devenit neclară. Trăim mai mult în lumea digitală și pentru a supraviețui trebuie să ne adaptăm la noul normal cu viteza „repede-înainte”. Cu toții trăim Odiseea Eroului în versiunea digitală. Odiseea Digitală.

Odiseea Eroului
Budismul și odiseea digitala

Și, din păcate, participăm la această luptă într-un moment în care viteza noastră de adaptare a fost deja depășită de viteza schimbărilor din tehnologie, economie și societate. Viteza noastră de adaptare este limitată de natura noastră biologică și, din păcate, nu ne putem transforma în „rasă umană digitală” într-un timp atât de scurt.

Și tot din păcate, adaptarea noastră la noua realitate a devenit, peste noapte, o problemă vitală.

Trecerea bruscă de la lucrul în birou la lucru la distanță, de la întâlnirile fizice la cele virtuale, de la interacțiunea fizică cu celelalte organizații la interacțiunea prin aplicații a pus în evidență că, dacă nu ai competențele și instrumentele pentru a te conecta la noul „normal” riști să devii irelevant din punct de vedere profesional, economic și social. Iar conectivitatea nu mai înseamnă doar comunicarea prin internet și căutarea de informații pe Google. Înseamnă competențe și instrumente pentru crearea și procesarea conținutului digital, înseamnă cunoștințe și abilități pentru utilizarea aplicațiilor digitale care au devenit noua ta interfață cu lumea, cu locul de muncă, cu furnizorii de servicii, cu administrația locală, cu autorități. Și motivul e simplu. Aceast tip avansat de conectivitate a devenit brusc singura cale pentru asigurarea continuității activității economice și sociale. Iar dobândirea noilor competențe a devenit factorul care face diferența dintre a trăi în societate sau a fi irelevant.

Dovadă stă faptul că decalajele de competențe digitale, existente între indivizi, organizații sau comunități, sunt în fiecare zi amplificate neliniar de noul „normal”, și incep să se contureze „dezavantajații tehnologic”: oameni, organizații, afaceri, comunități.

Odiseea Digitala
Budismul și Odiseea Digitala

Unele țări au început să pună în practică o soluție de avarie pentru cei care nu pot ține pasul: Venitul de Bază Universal. O sumă de bani care să le asigure, celor rămași în urmă, minimul necesar pentru a supraviețui în noul „normal”.

Ne-am putea adapta mai ușor dacă am ști cum va arăta lumea de mâine. Dar nu știm. Dacă luăm de bune estimările că 60% din joburile existente vor fi preluate de roboți în următorii 10 ani atunci unul din lucrurile pe care le putem face este să schimbăm învățământul în sensul în care accentul să fie pe competențele care nu pot fi ușor robotizate. Într-o lume în care aproape zilnic roboții înlocuiesc oamenii, elevii trebuie să deprindă, mai ales, competențe care nu pot fi automatizate în viitorul previzibil: creativitate, inovare, gândire critică, abordare holistică.

La precedentele revoluții industriale ne-au ajutat mult filosofii să ne imaginăm o lume mai bună. Schimbările erau relativ lente, iar aceștia aveau timp, resurse și suficientă imaginație să poată gândi modele pentru posibilele societăți viitoare. E drept că veneau apoi politicienii care promiteau să le implementeze pentru ca după alegeri să explice de ce nu au putut să o facă. Dar, oricum, conceptele erau gata gândite.

Acum, schimbările sunt atât de rapide încat filosofii nu au nici măcar concepte pentru a descrie posibilele scenarii de viitor. Opțiunile nemaîntâlnite încă în istoria umanității, oferite de noile tehnologii, și ajunse acum la maturitate (inteligența artificială, machine learning, realitatea virtuală, realiate augmentată, drone autonome, blockchain) sfidează imaginația. Și tuturor ne este foarte greu să ne imaginăm o lume în care toate funcționează, colaborează și acționează pentru noi. Ca să nu mai vorbim de scenariul în care se hotărăsc să acționeze împotriva noastră.

Viteza de adaptare este depasita de viteza de schimbare
Budismul și Odiseea Digitala

Ceea ce știm însă, sigur, este că, spre deosebire de Odiseea Eroului, în Odiseea Digitală succesul eroului este acum dependent de succesul întregii comunități. Schimbările sunt atât de mari încât să căutăm o „salvare” individuală este lipsit de sens. Lumea obișnuită la care să ne reîntoarcem și să o facem mai bună nu mai există. Odată deveniți eroi, trebuie să transformăm această lume, lumea în care trăim, să o facem mai bună, mai frumoasă, mai înțeleaptă, un loc mai bun de trăit. Pentru că, deocamdată, acestă lume trăiește într-un dezastru ecologic, doarme pe un arsenal nuclear, și se supune intereselor unor giganți digitali.

O „salvare” colectivă presupune o viziune comună, un set de valori coerent și o acțiune comună. Deci cultură, în sesul cel mai larg al cuvântului. Acea colecție de convingeri și valori pe care o comunitate o promovează și pe care membrii comunității își plănuiesc viața și își bazeaza comportamentul.

Dacă o comunitate dorește să iasă victorioasă din Odiseea Digitală are nevoie să înțeleagă prezentul, să dezvolte o viziune împărtășită de comunitate, să promoveze și să apere o cultură care să susțină Transformarea Digitală și să construiască un sistem educațional adecvat. Pentru că succesul în Odiseea Digitală este în primul rând o problemă de cultură și abia apoi de tehnologie.

Odiseea Digitală nu este un proiect. Este un proces continuu pentru tot viitorul previzibil și în toate scenariile de viitor pe care ni le putem imagina. Vom face cu siguranță greșeli, dar dacă vom avea valorile fundamentale, educația și gândirea critică „la locul lor”, le putem îndrepta. Și apoi vom continua.

Industria auto și digitalizarea
Industria auto și digitalizarea

Industria auto și digitalizarea

O perspectivă de ansamblu

reading mode
reading time: 8 min

Ultimii ani au avut un impact uriaș asupra industriei auto, care, în locul livrării instrumentelor de mobilitate, a început să furnizeze terminale de date multifuncționale, produse cu scopul de a satisface nevoile clienților.

Asadar, mașinile, care în trecut erau în principal produse din așa numita gamă “hardware”, au început să devină produse care azi îmbină cu success atât componenta hardware cât și cea software, partea software având un rol tot mai important în funcționarea cât mai eficientă a automobilului.

„…digitalizarea a forțat industria auto să experimenteze o sumedenie de transformări, unele disruptive chiar, cu scopul de a se dobândi fie un avantaj competitiv, o poziționare specială pe o piață, sau doar o funcționalitate nouă dorită de clientul final”

Într-un spațiu digital aflat într-o continuă schimbare, unde cantități imense de date transferă o varietate de tipuri de informații din lumea reală în lumea binară printr-o metamorfoză continuă, în industria auto, oamenii, mașinile și mediul lor reprezintă cele mai importante elemente ale conceptului “Internet of Things” (IoT). Cu alte cuvinte, digitalizarea a forțat industria auto să experimenteze o sumedenie de transformări, unele disruptive chiar, cu scopul de a se dobândi fie un avantaj competitiv, o poziționare specială pe o piață, sau doar o funcționalitate nouă dorită de clientul final.

Deși alternativele produse la scară largă pentru binecunoscutul motor cu combustie internă au început să apară acum câțiva ani, sau chiar acum câteva decenii, istoria demonstrează totuși că industria auto funcționează într-o buclă repetitivă a timpului. Această buclă este dată de competiția strânsă de la începutul secolului al XIX-lea între autovehiculele cu motor electric și cele pe combustie; plus, o versiune timpurie a unui automobil cu acționare hibridă, creată în Boemia de Nord (parte a Republicii Cehe de astăzi). Diferențele tehnice sunt desigur incontestabile dacă se compară tehnologiile utilizate azi, cu opțiunile anterioare.

Industria auto și digitalizarea
Industria auto și digitalizarea

Una dintre cele mai cunoscute caracteristici care a apărut în urma unor eforturi și investiții persistente în cercetare și dezvoltare este opțiunea controlării asistate a vitezei, care a devenit obligatorie în zilele noastre pentru aproape toate mașinile noi. Chiar dacă posibilitatea de a asista șoferul în timpul accelerarii și decelerării vitezei a fost disponibilă încă din anii 1950, aceasta a fost tratată ca o necesitate doar în ultimele decenii. De asemenea, se poate face referire și la binecunoscutul sistem de prevenire a blocării roților în timpul frânării (ABS), la programul electronic de stabilitate (ESP), sistemul de monitorizare a presiunii aerului din anvelope (TPMS), etc. Opțiunile menționate anterior, la care se mai pot adăuga încă o mulțime de alte sisteme de siguranță, au apărut sub forma unui răspuns la nevoia de sporire a siguranței și a confortului participanților în trafic, respectiv a scăderii nivelului de deteriorare a mediului înconjurător și prin urmare, au contribuit la bazele digitalizării automobilelor.

„…confortul sporit de a nu conduce o mașină în timp ce călătorești, de a-ți dedica acest timp altor activități, are în mod evident și câteva aspecte mai puțin plăcute, mai ales dacă luăm în considerare persoanele care își câștigă salariul din activitatea de șofat”

Așadar, ideea unor vehicule complet digitalizate și autonome (AV) nu mai este o chestiune de posibilitate, ci mai degrabă o chestiune de timp până când acestea vor fi produse în serie și utilizate la scară largă și în conditii de maximă siguranță pe drumurile publice. Desigur, confortul sporit de a nu conduce o mașină în timp ce călătorești, de a-ți dedica acest timp altor activități, are în mod evident și câteva aspecte mai puțin plăcute, mai ales dacă luăm în considerare persoanele care își câștigă salariul din activitatea de șofat. O astfel de schimbare, oarecum disruptivă, ar putea impacta într-un sens negativ viața a peste 150.000 de șoferi români de taxi și camioane generând astfel o necesitate severă pentru existența unor programe menite să sprijine reconversia profesională.

Industria auto și digitalizarea
Industria auto și digitalizarea

În plus, nivelul maxim necesar de securitate cibernetică pentru a putea susține o funcționare perfectă ale acestor AV-uri încă reprezintă o provocare importantă și necesită procese complexe de monitorizare și îmbunătățire continuă în gestionarea eficientă a datelor, care creează în mod continuu seturi imense de cantitate informațională reprezentând: o posibilă prognoza meteo, condiții actuale ale părții carosabile, date personale ale șoferilor, preferințele și nevoile acestora, etc. Toate acestea fiind prelucrate prin cloud computing, data mining sau alte procese complexe.

Putem spune deci, că o integrare și o utilizare fără probleme a AV-urilor la scară globală este încă o chestiune de conectivitate și infrastructură necesară pentru a sprijini o comunicație de tip Car-2-Car într-o rețea de mobilitate dinamică a viitorului.

În același timp, dacă stăm să ne gândim la modul în care sunt și vor fi produse automobilele, merită să subliniem faptul că această “conectivitate inteligentă” este deja utilizată în cadrul mai multor etape de producție, prin interconectarea diferitelor dispozitive ca și componente ale unor etape de fabricație; toate acestea fiind posibile prin utilizarea unei multitudini de senzori și algoritmi, care pot influența nivelurile de cost și de complexitate. Totuși, există și concepte mai simple și eficiente care sunt preferat a fi utilizate la scară largă, cum ar fi Karakuri, o variantă simplistă și foarte posibil mai puțin costisitoare decât o alternativă electrificată sau digitalizată.

Industria auto și digitalizarea
Industria auto și digitalizarea

Acest megatrend al digitalizării, pe lângă faptul ca are un rol important în modificarea proceselor de producție din întreaga industrie auto, are un impact consistent și asupra modelului de business al mai multor producători. Prin urmare, se poate observa deja un nivel mai ridicat de atenție dedicat segmentului “car-sharing”, prin care se accentuează presiunea și asupra administrațiilor locale, în special în zonele cu o densitate mare de autovehicule, unde dreptul și posibilitatea de a parca vor trebui să fie facilitate, pentru a putea susține funcționarea optimă a unui sistem de tipul car-sharing. De asemenea, în cazul companiilor de car-sharing, se observă utilizarea unor strategii de abordare a pieței prin care avantajele unui brand global sunt adaptate conform nevoilor și contextelor locale, aplicând așa numitul “glocal strategic approach”.

Cert este că, automobilele sunt și vor fi mijloace utilizate la scară largă pentru a satisface o nevoie importantă, și anume deplasarea din punctul A în punctul B, într-un mod cât mai sigur, confortabil și rapid, rezultând astfel o provocare omniprezentă a flexibilității și a capacității de adaptare a producătorilor auto într-un astfel de mediu, aflat într-o continuă schimbare.

.
.

Transformarea digitală organizațională

Transformarea digitală organizațională

reading mode
reading time: 9 min

Digital Transformation sau transformarea digitală nu este azi doar o modă ci o necesitate. Evoluția societății a transformat acest deziderat aspirațional într-o nevoie tangibilă iar pandemia a acutizat-o. Însă chiar și după ce va trece criza pandemică, cred că transformarea digitală va rămâne o necesitate pentru că deja trăim de mulți ani în lumea VUCA - o lume caracterizată de Volatility /Volatilitate, Uncertainty/Incertitudine, Complexity/Complexitate, Ambiguity/Ambiguitate. Iar în această lume modelele de business s-au schimbat, la fel cum s-au schimbat și comportamentele sociale. Pentru a putea exista și a face business în această nouă lume, este nevoie de transformarea digitală a organizațiilor.

Acesta ar fi fundamentul teoretic, însă cum inițiem efectiv acest proces, cum abordăm acest monstru care pare a fi „transformarea digitală”? Asta fără să ne rezumăm la implementarea unui software, ci mai degrabă să abordăm o transformare profundă digital-culturală a organizației, cu un impact major, care afectează organizația pe mai multe paliere.

Am structurat în cele ce urmează abordarea Transformării Digitale pe 9 paliere. Înainte de a începe, vreau să îmi cer scuze pentru „romgleza” de care vă veți lovi în acest text. Trebuie să menționez că materialul folosit la documentarea acestui articol a fost dezvoltat împreună cu colegii europeni din ICG Innovation Cluster, iar anumite noțiuni sunt fie dificil de tradus, fie intraductibile, fie pur și simplu termenul în limba engleză ilustrează mai bine ideile exprimate. Stau și mă gândesc că poate Esperanto era o idee bună, neînțeleasă la acel moment, și spre care alunecăm pe nesimțite.

.
.

Palierul Digitalizarea serviciilor

Întrebare cheie aici: cum putem digitaliza (parțial sau complet) produsele și serviciile pe care deja le avem, crescând valoarea adăugată pentru client și veniturile organizației? Instrumentele cu care putem răspunde la această întrebare sunt: sesiuni de ideation / brainstorming, utilizarea de triggere specifice industriei, analize de proces, de value chain, customer journey și, poate cel mai indicat, derularea unui proces de Design Thinking pentru serviciul sau serviciile cheie oferite.

Palierul Digitalizarea modelelor de business

În domeniul inovării se spune că supremul de atins este inovarea modelului de business. Poate la fel este și în transformarea digitală, nu știu cu siguranță, dar cred că merită să ne punem întrebări de genul: ce noi modele de business ar putea fi construite sau legate de propunerea noastră actuală de valoare adăugată (current value proposition) și de resursele noastre? Iar aici am putea folosi instrumente ca Lean Startup, Business Model Generation, Greentech clusters, Archetypes etc.

.
.

Palierul Inovare, tehnologie și trenduri

Transformarea digitală este sustenabilă doar atunci când produce modificări și la nivelul comportamentului oamenilor. De aceea trebuie să ne întrebăm continuu: cum am putea ancora în organizație inovarea centrată pe client? Cum putem rămâne actualizați cu noile trenduri și tehnologii pentru a le utiliza potențialul? Pe scurt, instrumentele pe care le putem folosi sunt: Foresighting, Design Thinking, Triz, Open Innovation, Lean Startup, Management of Technology and Innovation (roadmaps, portfolii de produse, cicluri de viață/maturitate a produselor etc.)

Palierul Procese digitale

Întrebarea cheie: cum putem face procesele interne și externe mai funcționale, mai eficiente, folosind oportunitățile aduse de digitalizare? Exemplele pot fi aici sistemele ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), facturare automată, evaluare automată, mentenanță predictivă, smart waste, automatizarea depozitelor și a fluxurilor de materiale etc. Instrumentele ce pot fi folosite sunt analiza de proces din perspectivă digitală. Ce înseamnă asta? Înseamnă că la nivelul resursei umane avem nevoie de noi competențe digitale, de acumularea de experiență și, treptat, de dezvoltarea de noi mentalități. Procesul este unul care implică analize UX, analize de date, programare, multă muncă în echipă și, evident, utilizarea instrumentelor digitale, prototipare digitală și muncă în sistem Agile.

.
.

Palierul Organizație digitală

Cum ne putem reproiecta propria organizație? Vorbim aici și de structura business-ului, dar și de infrastructura care susține business-ul. Dacă ne referim la aceasta din urmă, atunci trebuie spus că durabilitatea și eficiența unei infrastructuri are la bază integrarea aplicațiilor, modele de date, on-premis vs. cloud, sandbox digital etc . Dacă ne referim la structura business-ului, atunci accentul cade pe construcția unei organizații durabile, munca în echipă și, în proiecte mai complexe, chiar în echipe de echipe, Holocracy, ExO etc.

Palierul Colaborare digitală

Următoarea provocare la care ne referim este aceea de a folosi uneltele digitale pentru o mai bună colaborare în cadrul organizației. Cum putem fi mai eficienți folosind un mix corect de instrumente și proceduri? Exemplele sau datele problemei sunt aici echipele distribuite geografic, munca de acasă și regulile de joc din MS Teams, Trello sau alte platforme similare.

De pildă, să pornim discuția cu întrebarea de ce mix de unelte avem nevoie (chat, video, file sharing, planificare) ca să funcționăm mai bine împreună? Pentru că oferta este bogată, iar alegerile trebuie făcute pentru a fi cât mai bine adaptate nevoilor noastre. Doar înșiruind o parte din aceste tool-uri, cred că ne putem face o idee: MS Teams, Sharepoint, Google Docs, Slack, Zoom, Miro, Mural, Trello, Planner etc.

Dacă vorbim și despre reguli sau proceduri, atunci discuția trebuie demarată de la principiile de colaborare: transparență, timp de răspuns, timp petrecut online și offline și așa mai departe.

Palierul Interacțiune digitală cu clienții

În cazul acesta discuția se concentrează în jurul folosirii uneltelor digitale pentru a ușura interacțiunea cu clienții. Dacă aprofundăm puțin, punctual, ar fi vorba despre subiecte precum folosirea influencerilor, customer onboarding, data connection, roboții de chat, self-service, campanii Facebook etc.

Desigur, și aici va trebui să ne punem câteva întrebări care să ne ajute în procesul de digitalizare. De pildă să ne gândim în ce măsură putem implica clienții în inovație și dezvoltare de produse? În ce măsură pot deveni clienții promotori ai produselor noastre? În ce măsură putem oferi clientului acces direct la serviciile noastre? Cum putem implica clienții în proiecte de Design Thinking?

.
.

Palierul Interacțiune digitală cu rețele

Un ultim palier se referă la stabilirea și/sau extinderea unui ecosistem digital de părți interesate de procesele din organizație. Mai concret, ar fi vorba despre teme de discuție cum sunt integrarea rețelei de furnizori, integrarea informațiilor despre competitori sau cooperarea dintre părți în procesele de value creation. Cum facem, le abordăm pe toate atunci când par subiecte prea complexe? Singuri sau căutând parteneri? Răspunsul la aceste provocări se regăsesc în inovare, în networking făcut cu alte organizații și în relaționarea cu competitorii.

O concluzie

Fiecare companie este unică și de aceea cred cu tărie că nu există soluții universal valabile. Abordarea structurată de mai sus permite o analiză holistică cu scopul de a decide care sunt butoanele pe care trebuie să le apăsăm atunci când demarăm un proces complex de transformare digitală. În final, cred că este important să reținem și să revenim constant la ideea că scopul final este să aducem oamenii, organizația și tehnologia într-o stare de armonie, să le aliniem procesului de creare de valoare pentru client.